Er Google Buzz den nye konge af de sociale medier?

af Henrik Ernst Hansen den februar 11, 2010

Sent tirsdag aften dansk tid præsenterede Google dets bud på et socialt netværk, nemlig Google Buzz, som skal tage kampen op mod Facebook, Twitter og alle de andre sociale medier.

Der er ingen tvivl om at Google længe har ønsket at deltage i kampen om de sociale tilhørssteder på nettet, men deres tidligere forsøg med Orkut, Lively og Google Friend Connect fik aldrig rigtig fat.

Google Buzz i Gmail
Google Buzz er bygget op omkring Gmail, hvor man vil kunne dele billeder og videoer samt se status og opdateringer fra kontaktpersoner. Netop fordi Google Buzz er bygget op omkring Gmail, skal man ikke installere noget, tilmelde sig eller tilføje brugere. Man følger automatisk de folk som man chatter og emailer med i forvejen, men man har selvfølgelig også muligheden for at finde flere, udelukke og invitere.

Google har dog tilføjet en feature, hvor al dialog med netværket vil fremgå i Gmail Indbakken, dog ikke som emails men som conversations. Det er efter min mening et risikabelt valg, som jeg tror vil medføre utilfredshed og i værste valg frafald blandt brugerne. Folk gider ikke unødvendige og tidsrøvende emails som kan sidestilles med spam. Indbakken skal være organiseret og letoverskuelig og alle ligegyldige beskeder fra sociale medier håndteres direkte hos de sociale medier når tiden er til det.

Nem billede- og videodeling
Man kan dele billeder og videoer direkte i Google Buzz og man kontrollerer selv, om de skal kunne ses af alle eller kun udvalgte personer. Man kan yderligere tilføje opdateringer fra Twitter, Picasa, Youtube, Flickr og Google Reader og dermed samle mange af de sociale medier ét sted. Yahoo præsenterede i øvrigt en lignende funktion med Social-Meets-Email i juni 2009.

Omgående indeksering og realtime søgeresultater
Alt hvad man deler på Buzz vil få sin egen URL så folk kan gå direkte til den udvalgte opdatering. Vælger man derimod at gøre opdateringen privat, kan kun de udvalgte gå til opdateringen og kun hvis de er logget ind på Buzz. Til gengæld siger Google, at alle åbne opdateringer vil blive indekseret omgående og fremgå af Googles realtime søgeresultater. De fleste SEO-specialister har i lang tid arbejdet med de sociale medier og mulighederne for at blive indekseret i realtime, men dette burde fremskynde processen samt give flere muligheder. Google må alt andet lige have nemmere ved at bruge opdateringer fra Buzz i realtime søgeresultater end ved at lave aftaler med Twitter og Facebook (se Google Social Search og Google & Bing’s Unequal Facebook Status Update Deals).

Geografiske muligheder med mobilen
Det bliver selvfølgelig samtidig muligt at buzze direkte fra mobilen, og er man den heldige ejer af en Android, Windows Mobile, Symbian eller iPhone får man yderligere adgang til nogle nye spændende funktioner. Eksempelvis kan man tilføje Buzz til Google maps og modtage oplysninger baseret på geografisk placering. Man vil kunne se opdateringer fra folk i nærheden, men som man ikke nødvendigvis har i netværket samt opdateringer baseret på hvor i verden eller byen man befinder sig, hvilket igen åbner for en masse markedsføringsmæssige muligheder for virksomheder som restauranter, forlystelser, biografer osv.

Vil Google Buzz sejre?
Gmail har ifølge BBC omkring 170 millioner dedikerede brugere, men er de interesserede i at blande deres private mail direkte sammen med deres brug af sociale medier?

Jeg tror ikke Google Buzz er enden for Twitter og Facebook, og jeg tror de færreste mennesker helt vil droppe sine sociale profiler til fordel for Buzz. Trods nogle spændende funktioner for eksisterende Gmail brugere, mener jeg ikke at vi mangler sociale medier. Efterhånden har rigtig mange mennesker en profil på Twitter, Facebook, Linkedin og højst sandsynligt sin egen blog, som alle hver især eller tilsammen kan nøjagtig det samme eller mere end Buzz. Jeg ser dog en markant markedsføringsmæssig styrke i den omgående indeksering og muligheden for nemmere at blive listet i Googles realtime resultater.

Flere tanker følger når jeg har haft mulighed for at buzze, og i mellemtiden kan du se den officielle video fra Google her:

af Henrik Ernst Hansen

Mit navn er Henrik Ernst Hansen, og jeg er CEO & E-commerce Expert i medie- og webbureauet Mindmill. Her rådgiver jeg virksomheder om SEO, SEM, e-handel, crosschannel marketing, konverteringsoptimering, webudvikling og alt andet som relaterer sig til online forretningsudvikling. Jeg har arbejdet med online markedsføring siden 2002, og i kraft af mit virke som CEO i Mindmill, brænder mit hjerte naturligvis også for forretningsudvikling, iværksætteri, organisationsudvikling og ledelse.

{ 2 kommentarer… læs dem nedenfor eller tilføj en }

Potter februar 12, 2010 kl. 12:31 am

Jeg kan ikke se Google få fat i den lange ende af Social Media.

Det er alt for sent ude. Jeg har Friend Connect på min blog, men det er mere eller mindre gået i stå.

Det er ekstrem få der har taget Wave til sig.

Og så kommer Buzz. Bare det at den er koblet på Gmail udgør et problem.

Glæder mig til at præve det, men jeg har svært ved at se, at det kommer til at flytte andele…

Potter

Henrik Ernst Hansen februar 12, 2010 kl. 7:34 am

Hej Potter,

Tak for din kommentar. Den er meget velkommen på min forholdsvis nye blog.

Jeg er meget enig med dig, og jeg tror heller ikke vi vil se Google som en vigtig spiller på den sociale medie bane i nær fremtid.

Jeg tror Google Buzz får specielt svært i Danmark og de nordiske lande, da vi er så ekstreme vane-mennesker, og da Buzz i realiteten ikke tilbyder noget nyt, vil det lynhurtigt blive kasseret. Danskerne er meget bevidste og har ikke brug for flere sociale tidsrøvere, nærmere tværtimod!

Men ja, det skal da helt afgjort afprøves.

Bedste hilsner,
Henrik

Skriv en kommentar

Forrige indlæg:

Næste indlæg: